Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]
Serwatka: co to jest? Właściwości serwatki i wartości odżywcze

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Serwatka stanowi świetną bazę do koktajli i sosów. W wersji sproszkowanej ceniona jest przez sportowców
Serwatka to płyn, który powstaje z mleka podczas wyrobu sera. Serwatka jest półprzezroczysta i wcale nie biała. Jednak jej konsystencja nie oznacza, że serwatka nie ma wartości odżywczych. Przeciwnie - zawiera sporo cennych substancji. Jak można wykorzystać serwatkę w kuchni i jakie ma właściwości?
Serwatka: co to jest i jakie ma właściwości?
Serwatka powstaje przy wyrobie sera twarogowego. Po podgrzaniu mleka, gdy się zwarzy, przelewa się je na gęste sitko wyłożone gazą. Oddzielona serwatka ścieka, a na sitku zostaje twarożek. Serwatka jest bogata w duże ilości wapnia, fosforu i witamin z grupy B rozpuszczalnych w wodzie.
Ponadto zawiera białko i niewielkie ilości tłuszczu, więc jest produktem niskokalorycznym. Polecana jest na trawienie, ponieważ przyśpiesza perystaltykę jelit.
Serwatka w kuchni: co zrobić z serwatki?
Serwatka, która powstaje z wyrobu sera twarogowego, jest w smaku kwaśna. Można ją wykorzystać do zakwaszania sosów i zup, np. botwinki, barszczu ukraińskiego, chłodnika czy żuru. Jest również świetnym składnikiem do chleba pieczonego na zakwasie.
Serwatkę można także podać w postaci napoju musującego z dodatkiem drożdży i cukru, który ugasi pragnienie latem. Może być także bazą do koktajli z dodatkiem świeżych owoców, np. malin, truskawek, jagód.
Sproszkowana serwatka
Serwatka w proszku to produkt znany m.in. sportowcom. Zawiera cenne białko i znikome ilości tłuszczu. Stanowi też świetną bazę do koktajli. Dużą zaletą serwatki w proszku jest to, że można ją długo przechowywać.