Pancakes z maślanki z sosem karmelowym i owocami

2021-03-29
materiały prasowe Piątnica
Pancakes z maślanki z sosem karmelowym i owocami
Autor: Shutterstock Pancakes smakują doskonale z karmelowym sosem i owocami
łatwy
20 min
4

Pancakes to pomysł na szybkie i pyszne ciepłe śniadanie. Do przygotowania pancakes nie potrzeba szczególnych umiejętności - udają się każdemu. Choć tradycyjnie podaje się je  na słodko, miłośnicy wytrawnych smaków mogą pominąć cukier i przyrządzić je z dodatkiem ziół.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

SKŁADNIKI

  • 50 g masła ekstra
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 3 szklanki maślanki
  • olej do natłuszczenia patelni
  • ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)
  •  
  • sos karmelowy:
  • 200 ml śmietanki 42%
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek cukru
  • 100 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
  • Dodać jajka, maślankę i roztopione masło. Całość wymieszać.
  • Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni.
  • Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić do przestygnięcia.
  • Gdy temperatura spadnie do ok. 30ºC dodać masło i zmiksować blenderem.
  • Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.
materiały prasowe Piątnica