Owsianka April Bloomfield z miso - przepis z MasterChefa

2021-03-29
owsianka
Autor: thinkstockphotos.com Owsianka nie musi być nuda. Przyrządź ją z makiem i pastą miso!
łatwy
15 min
4

Zwykła owsianka już się przejadła? Wypróbuj przepis na owsiankę April Bloomfield z pastą miso zaprezentowanym w programie "MasterChef" przez Dominikę Wójciak. Oryginalny i wykwintny za razem pomysł na owsiankę sprawił, że pospolita zupa z płatkami owsianymi stała się prawdziwym rarytasem. 

SKŁADNIKI

  • 2/3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki kaszy owsianej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 3 łyżki białego maku
  • 3 łyżki syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połącz oba rodzaje płatków w miseczce, zalej wodą i mlekiem. Dodaj mak i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaj pastę miso i mieszaj dopóki się rozpuści.
  • Dodaj do owsianki syrop klonowy (ilość według uznania). Dolej trochę mleka, gdyby owsianka była zbyt gęsta.