Odchudzone mini frittaty z szynką i serem - idealny sposób na resztki po świętach

Odchudzone mini frittaty z szynką i serem - idealny sposób na resztki po świętach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mini  frittaty - idealne na śniadanie, ale też jako imprezowe przekąski

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Frittata to omlet z wkładką - na sposób włoski. Jednak gdy chcemy ograniczyć dania smażone możemy przygotować efektowne mini  frittaty zapiekane w piekarniku - w foremce do muffinek. Idealne danie na wykorzystanie nadmiaru jaj i  świątecznych wędlin.

Składniki

  • 4 jajka

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • 100 g szynki (wędliny)

  • 100 g szpinaku

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 łyżki masła

  • 100 g sera  - najlepszy  będzie feta, ale przepis można modyfikować

  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i wymieszać.

  • Szpinak umyć, osuszyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 - 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle starty czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.

  • Lekko przestudzony szpinak zmieszać z jajkami.

  • Foremkę do muffinek natłuścić, wlać do niej masę jajeczną (powinna zająć ok. 6 wgłębień) i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez ok 15-20 minut - do lekkiego zrumienienia wierzchu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0