Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą
Odchudzone mini frittaty z szynką i serem - idealny sposób na resztki po świętach

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Mini frittaty - idealne na śniadanie, ale też jako imprezowe przekąski
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Frittata to omlet z wkładką - na sposób włoski. Jednak gdy chcemy ograniczyć dania smażone możemy przygotować efektowne mini frittaty zapiekane w piekarniku - w foremce do muffinek. Idealne danie na wykorzystanie nadmiaru jaj i świątecznych wędlin.
Składniki
4 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
100 g szynki (wędliny)
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki masła
100 g sera - najlepszy będzie feta, ale przepis można modyfikować
1/2 łyżeczki papryki w proszku
Przygotowanie krok po kroku:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i wymieszać.
Szpinak umyć, osuszyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 - 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle starty czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
Lekko przestudzony szpinak zmieszać z jajkami.
Foremkę do muffinek natłuścić, wlać do niej masę jajeczną (powinna zająć ok. 6 wgłębień) i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez ok 15-20 minut - do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska