Jaja w koszyczkach z szynki - ciekawy przepis na wielkanocne śniadanie

Jaja w koszyczkach z szynki - ciekawy przepis na wielkanocne śniadanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka zapieczone w szynkowych koszyczkach wyglądają bardzo efektownie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rzeżucha i pieczywo do doskonałe uzupełnienie jajecznych potraw, podawanych podczas wielkanocnego śniadania. Sprawdź, jak z szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów i rzeżuchy wyczarować wielkanocne koszyczki, podawane na ciepło.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

  • Wgłębienia formy na muffiny posmarować olejem z suszonych pomidorów, każde wgłębienie wyłożyć plasterkiem szynki.

  • Na dno położyć kawałek suszonego pomidora i wbić jajko. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.

  • Wyjąć z piekarnika, obkroić nożem koszyczki i wyjąć je na talerz.

  • Podawać z solą, pieprzem, pieczywem i rzeżuchą.

  • Można też położyć na liściach sałaty.

Przepis przetestowały i opracowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4