Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Jaja w koszyczkach z szynki - ciekawy przepis na wielkanocne śniadanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Jajka zapieczone w szynkowych koszyczkach wyglądają bardzo efektownie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Rzeżucha i pieczywo do doskonałe uzupełnienie jajecznych potraw, podawanych podczas wielkanocnego śniadania. Sprawdź, jak z szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów i rzeżuchy wyczarować wielkanocne koszyczki, podawane na ciepło.
Składniki
6 plasterków suszonej szynki (np. parmeńskiej)
6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
6 jajek
sól
pieprz
pieczywo
Przygotowanie krok po kroku:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wgłębienia formy na muffiny posmarować olejem z suszonych pomidorów, każde wgłębienie wyłożyć plasterkiem szynki.
Na dno położyć kawałek suszonego pomidora i wbić jajko. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, obkroić nożem koszyczki i wyjąć je na talerz.
Podawać z solą, pieprzem, pieczywem i rzeżuchą.
Można też położyć na liściach sałaty.
Polecamy:
Jajka faszerowane - 28 przepisów na nadziewane jaja
Niezwykle efektowne jajka marynowane w buraczkach
Wielkanocne jaja: kura i pisklaki z jajek na twardo
Wielkanocne jaja: magiczne żółte jajko bez białka
Jajka królicze łapki: wielkanocny hit dla dzieci
Warto sprawdzić:
Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc
Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować
Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?
Przepis przetestowały i opracowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska