Jaglotto z dynią

2021-03-29
Jaglotto z dynią
Autor: Shutterstock Jaglotto z dynią sprawdzi się na śniadanie lub lekki lunch.
łatwy
40 min
4

Znakomite na śniadanie, pyszne na lunch. Jaglotto z dynią to idealny jesienny posiłek - pełen witamin i substancji odżywczych, lekki i smaczny. MOżna go jeść na ciepło lub na zimno.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 150 g dyni
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 1 por
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obierz i pokrój, skrop oliwą i ułóż na blaszce. Piecz 20 min. w temp. 180 st. C.
  • Cebulę i pora posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj czosnek i szałwię, smaż jeszcze 2 minuty po czym dodaj kaszę. Smaż 3 minuty mieszając, wlej wywar, przykryj i gotuj 30 min.
  • Gdy kasza wchłonie cały wywar, dodaj dynie oraz ser, wymieszaj, po czym dodaj kolendrę i ser. Przed podaniem skrop oliwą.
  •