Domowe musli - przepis na pełnowartościowe śniadanie

2021-03-29
prosty_przepis_zrob_sam_domowe.jpg
Autor: photos.com Do domowego musli możesz dodać swoje ulubione składniki.
łatwy
15 min
4

Przygotowując musli samodzielnie, nie tylko nadasz mu ulubiony smak, ale sprawisz, że śniadanie będzie zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem, który zapewni ci energię na większą część dnia. Możesz przechowywać je na przykład w litrowym słoju. Sprawdź, jak zrobić domowe musli.

Czemu musli ze sklepu jest gorsze od domowego?

Jeśli dotychczas kupowałeś musli w sklepie, idź do kuchni i zobacz, jakie składniki producent podaje na opakowaniu. Oprócz suszonych owoców, orzechów i ziaren jest w nim na pewno barwnik, różnego rodzaju dodatkowe składniki odpowiadające za aromat i smak oraz syrop glukozowo-fruktozowy! Ten ostatni to szczególnie niekorzystny dla naszego zdrowia słodzik, który – dodawany jest dziś do większości potraw – odpowiada za plagę otyłości w Stanach Zjednoczonych i Europie.

SKŁADNIKI

  • 400 g żytnich bądź owsianych płatków błyskawicznych
  • 300 g potłuczonych w moździerzu na średnie kawałki orzechów (połącz na przykład laskowe, włoskie, nerkowce i migdały)
  • 300 g suszonych owoców (według uznania – rodzynek, moreli, daktyli)
  • 100 g różnych nasion (słonecznika, dyni, sezamu oraz – koniecznie – siemię lniane)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 ml miodu i tyle samo oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców suszonych wymieszaj w misce i rozłóż na blasze.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i piecz około pół godziny, co jakiś czas mieszając je drewnianą łyżką. Gotowe musli powinno mieć delikatnie złocisty kolor.
  • Gdy wystygnie, dodaj pokrojone na kawałki owoce, jeszcze raz wymieszaj i przełóż do słoików. Powinno się przechowywać je w lodówce, wtedy musli dłużej zachowa świeżość.