Rewelacyjny mintaj w aromatycznym sosie śmietanowym

2021-03-29
Rewelacyjny mintaj w aromatycznym sosie śmietanowym
Autor: Shutterstock Pyszna ryba rozpływająca się ustach
łatwy
30 min
4

Rewelacyjny mintaj w aromatycznym sosie śmietanowym to pyszne danie obiadowe. Delikatne mięso ryby i cudowny aksamitny sos śmietanowy. 


Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg mintaja
  • 400 g śmietany 30% tłuszczu
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę pokroić na porcje. Posolić i popieprzyć.
  • Śmietanę wymieszać z czosnkiem, kurkumą, solą i pieprzem.
  • Marchew oczyścić i pokroić na plasterki.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać marchew i usmażyć. Zdjąć z patelni.
  • Rybę panierować w mące i rumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
  • Na wierzch wyłożyć obsmażoną marchewkę, polać śmietaną z przyprawami.
  • Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Dusić około 15 minut.
  • Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki.