Lekkie i pyszne kotlety rybne: bez jajka, bez cebuli, lepsze niż w przedszkolu

Lekkie i pyszne kotlety rybne: bez jajka, bez cebuli, lepsze niż w przedszkolu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne kotlety rybne z mintaja świetnie smakują z sosem tatarskim

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pamiętacie, delikatne w smaku kotlety z ryby, jakie kiedyś podawano w przedszkolach? To było w czasach sprzed paluszków rybnych w pomarańczowej panierce. Takie lekkie i pyszne kotlety rybne smakują każdemu. W tym przepisie pomijamy jajko i cebulę. Nie chcemy, aby cokolwiek tłumiło naturalny smak ryby. Do przygotowania kotletów można użyć ryby świeżej lub mrożonej. Tej drugiej nie trzeba rozmrażać do końca. Polecam soczyste kotlety rybne nie tylko przedszkolakom! 

Składniki

  • 350 g filetu z mintaja, świeżego lub mrożonego

  • 150 ml mleka

  • 70-90 g okruchów czerstwego pieczywa pszennego lub 1 bułka pokrojona 

  • 50 g tartej bułki

  • sól do smaku

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczywo zalać mlekiem, pozostawić na kilka minut do namoczenia. 

  • Rybę zmiksować w blenderze na gładką masę. Dodać odciśnięte pieczywo i ponownie zmiksować. Dodać sól i wyrabiać przez 1-2 minuty, najlepiej łyżką. 

  • Z masy formować niewielkie owalne kotleciki.

  • Kotlety panierować w tartej bułce. 

  • Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić przez 4-6 minut. 

  • Na koniec dodać na patelnię masło, a gdy się stopi, polać nim kotlety.

  • Maluchom podawać z puree ziemniaczanym, a dorosłym z sosem tatarskim.

Ważne wskazówki przyrządzanie kotletów rybnych

Do kotletów tego typu można użyć każdej morskiej ryby o białym mięsie. Zarówno świeżej, jaki i mrożonej. Mrożoną rybę nie musimy rozmrażać. Chyba, że jest pokryta glazurą lodową. Wtedy tę należy usunąć, krótko płucząc rybę pod bieżącą wodą. Mrożoną rybę lepiej jest rozdrabniać. Zamrożone filety rybne podczas miksowania lub mielenia nie zamieniają się błoto, tylko w zwartą masę o wyraźnej teksturze. 

Tajemnica idealnego smaku i puszystości kotletów rybnych kryje się w miksowaniu mięsa z bułką (lub innym pieczywem pszennym) namoczoną w mleku. Pieczywo tylko lekko odsączamy. Ponieważ potrzebujemy dla uzyskania odpowiedniej konsystencji również mleka. Niektórzy kucharze moczą pieczywo w słodkiej śmietance lub mleku pół na pół z tłustą śmietaną. 

Do kotletów nie ma potrzeby dodawać jajko, ponieważ białko mięsa ryb emulguje. Wystarczy kotlety wyrabiać przez kilka minut. 

Nie dodajemy do takich kotletów żadnych wyrazistych przypraw. Dzięki temu zachowujemy naturalny smak białego ryby morskiej, który jest wystarczająco charakterystyczny. Takie kotlety smakują zarówno przedszkolakom, jak i seniorom. Są pyszne i soczyste.

 

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).