Pieczone burgery rybne - idealny sposób na rybę!
Dorsz w jarzynach gotowany na parze

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pomysł na lekki i zdrowy obiad
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Dorsz w jarzynach gotowany na parze to lekki i zdrowy obiad dla wszystkich trzymających linię oraz dla miłośników ryb. Takie danie to bogactwo witamin, mikroelementów i dobrego tłuszczu omega-3, który wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami.
Składniki
4 porcje dorsza (8 filetów) 500 g
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
por (biała część)
5 ziarenek pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
sok z cytryny
natka pietruszki
sól i cukier do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Filety umyj i posól. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce, białą część pora pokrój w plasterki.
Do garnka nalej wody i zagotuj ją.
Na garnek nałóż sitko do gotowania na parze, włóż do niego przygotowane warzywa i przyprawy, gotuj je ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 14–15 minut.
Rybę i warzywa wyjmij delikatnie łyżką cedzakową. Gotowego dorsza podawaj skropionego sokiem z cytryny i posypanego posiekaną natką pietruszki. Możesz też przygotować do niego lekki sos cytrynowy.