Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!

Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczony dorsz to świetny pomysł na lekką kolację. Można modyfikować dodatki - za każdym razem ryba będzie smakowała inaczej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dorsz pieczony w folii do doskonały pomysł na kolację - danie jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Idealne dla tych, którzy się odchudzają i walczą z cholesterolem. Jak upiec dorsza w folii aluminiowej? Podajemy sprawdzony przepis!

Składniki

  • 2 razy po 20 dag filetu z dorsza

  • duży pomidor

  • 14 plasterków cukinii

  • 1/2 papryki żółtej

  • oliwa

  • 2 ząbki czosnku + czosnek do sosu

  • kolendra

  • mięta

  • śmietana

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki rozdziel na dwie części. Rybę ułóż na dwóch dużych kawałkach folii aluminiowej.

  • Obok dorsza ułóż cząstki pomidorów bez skórki, plasterki cukinii, kawałki papryki oraz po ząbku czosnku.

  • Rybę i warzywa skrop oliwą, oprósz kolendrą, miętą i pieprzem.

  • Folię zawiń jak pakiecik, ułóż na blasze. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

  • Po wyjęciu z piekarnika ułóż w folii na talerz, rozwiń ją. Danie polej sosem ze śmietany i przetartego czosnku (ilość wedle uznania), doprawionym solą (wersja wzbogacona sosu - dodaj do śmietany trochę sera pleśniowego). Rybę można podać z pieczywem lub ryżem.

Ocena: 3,6