Ulubione ciasto Igi Świątek. Daje moc i odporność. Prosty przepis

Ulubione ciasto Igi Świątek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędnie pyszna szarlotka dietetyczna 

Iga Świątek zdobywczyni pucharu wielkoszlemowego turnieju tenisowego French Open jak każdy lubi dobre jedzenie. Choć w przypadku sportsmenki dobre jedzenie nabiera dodatkowego znaczenia. Wszystko co znajdzie się na talerzu tenisistki musi dać moc i odporność, nawet ulubione ciasto. Oto prosty przepis na zwycięstwo! 

Dieta tenisistki

Tenis to niezwykle wymagający sport, mocno angażujący całe ciało sportsmenki. Potrzebna jest siła, wytrzymałość, zwinność, szybkość i odporność. Nagłe starty do piłki, długie wymiany, mocne serwy, wszystkie te sytuacje powodują również mniejsze i większe urazy, z którymi organizm tenisistki musi się szybko uporać.

Wartość odżywcza diety

Dlatego dieta sportowa musi odpowiadać na zwiększone zapotrzebowanie organizmu tenisistki. Zazwyczaj jest to około 2600 kcal rozłożone na 6 odpowiednio zbilansowanych posiłków. Często z takiej diety wyklucza się wszystkie możliwe alergeny, w tym glutenu, białka pszenicy oraz białek mlecznych i laktozy pochodzących z mleka krowiego. Ale dieta sportsmenki nie wyklucza drobnych przyjemności, jak kawałek brownie z gorzką czekoladą lub szarlotka z owsianą kruszonką. 

Równowaga

Dieta sportsmenki musi być zrównoważona. Średnio 20% energii pochodzi z białka, 50% z węglowodanów, a 30% z tłuszczów. Ciepłe i lekkostrawne posiłki zawierają sporą porcję warzyw.

Warzywa

Wbrew powszechnym wyobrażeniom, sportowcy rzadko jedzą surowe warzywa. Zazwyczaj są to warzywa gotowane w niewielkiej ilości wody lub na parze, najczęściej pieczone lub grillowane, dzięki czemu ich wartość odżywcza ulega kondensacji. Ważnym dodatkiem są warzywa kiszone.

Białko

Źródłem białka odzwierzęcego w diecie tenisistów jest mięso czerwone, drób, ryby, a także owoce morza. Coraz więcej sportowców bazuje tylko na białku roślinnym, które znajduje się w ziarnach roślin strączkowych, zbożach i grzybach. Warto zwrócić uwagę, że dietetycy sportowi komponując posiłki sięgają po różne gatunki mięsa czerwonego: wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę i cielęcinę. Nabiał w diecie sportowca to przede wszystkim produkty poddane fermentacji: jogurty, kefiry, twarogi i sery dojrzewające.

Węglowodany

Węglowodany odgrywają dużą rolę w diecie sportsmenki. To z nich czerpie energię i siłę. Dobrymi źródłami cukrów złożonych są warzywa okopowe, makarony pełnoziarniste, różne odmiany ryżu i kaszy oraz płatki zbożowe, w tym owsiane. 

Ulubione ciasto Igi Świątek

Iga Świątek niewiele mówi o swojej diecie. I choć na Instagramie dzieli się z fanami mnóstwem zdjęć z treningu i zawodów, to rzadko zobaczymy tam, co je mistrzyni Roland Garros. Wiadomo tylko, że korzysta z cateringu dietetycznego.

Właśnie na Instagramie pod jednym ze zdjęć z przygotowań do sezonu tenisowego Iga Świątek zamieściła wyjątkowe podziękowanie dla dostawcy diety sportowej właśnie za szarlotkę. Jak się okazuje to ulubione ciasto mistrzyni tenisa.

Zobacz przepis na mistrzowską szarlotkę, ulubione ciacho Igi Świątek, bohaterki wielkoszlemowego turnieju French Open: Dietetyczna szarlotka owsiana bez mąki pszennej - jesz ile chcesz

Jeszcze więcej szarlotek

Jeśli tak jak Iga Świątek lubicie szarlotkę, to koniecznie wypróbujcie super przepisy na pyszny jabłecznik:

Szarlotka pod owsianą kruszonką - pyszny jabłecznik bez pieczenia

Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska

Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście

Ocena: 3,2