Pałki kurczaka z ryżem: najłatwiejszy przepis na dwa dania w jednym
Soczysta pieczeń z mięsa mielonego

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczeń z mięsa mielonego to pyszne i soczyste mięsne danie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Pieczeń z mielonego mięsa możesz podać na obiad, na przykład z ziemniakami z wody lub puree i mizerią. Świetnie smakuje również pokrojona cienko na kanapkach ze świeżego chleba.
Składniki
1 kg mięsa mielonego
2 jajka
0,5 czerwonej papryki
300 g pieczarek
1 cebula
1 pęczek natki
0,5 szklanki bułki tartej
szczypta mielonego chili
masło do smażenia
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć razem na maśle.
Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę i wymieszać z mięsem, dodać posiekaną natkę, jajka i bułkę tartą.
Przyprawić solą, pieprzem i chili. Wyrobić masę, po czym wyłożyć ją na folię aluminiową.
Uformować prostokąt o grubości 1 cm i wyłożyć na niego pieczarki z cebulą.
Zwinąć mięso w rulon i skleić końce. Włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st. C ok 60 min, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 min.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska