Obłędne nuggetsy z mielonego mięsa drobiowego: 100 razy lepsze od sklepowych!

Obłędne nuggetsy z mielonego mięsa drobiowego: 100 razy lepsze od sklepowych!
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Nuggetsy to ulubione danie małych i dużych smakoszy. Kto z nas nie przepada za chrupiącymi kąskami drobiowego mięsa. Gotowe nuggetsy ze sklepu najczęściej są przygotowane z mielonej masy mięsnej. Jak zrobić ich zdrowszą domową wersję bez zbędnych dodatków chemicznych? To łatwe z naszym szalenie prostym przepisem na obłędnie pyszne nuggetsy. 

SKŁADNIKI

  • 300 g mięsa mielonego z filetu drobiowego
  • 100 g sera żółtego, w kawałku lub pokrojonego w bardzo drobną kostkę
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • tarta bułka lub okruchy płatków kukurydzianych do panierowania
  • olej do smażenia
  • oraz keczup

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Mielone mięso przełożyć do miski, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i rozmącone jajko. Wymieszać na jednolitą masę.
  • Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Kulki obtoczyć w tartej bułce, lekko spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
  • Podawać z keczupem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ: Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej