Mielone na patyku z piekarnika lub grilla: przepis

2022-04-30
Mielone na patyku z piekarnika lub grilla: przepis
Autor: Shutterstock mielone na patyku to oryginalny pomysł na danie z mielonego mięsa
łatwy
60 min
4

Mielone na patyku to efektowne danie z mielonego mięsa. Doskonale smakują z grilla, ale można je też przygotować w piekarniku. Są mniej kaloryczne i tłuste niż mielone z patelni. Łatwiej  je też jeść np. na imprezie. Niedrogie i pyszne danie na imprezy.

SKŁADNIKI

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw do dań z grilla
  • olej
  • sól i pieprz
  • 1 ziemniak
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać ziemniaka, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć.
  • Mięso wymieszać z jajkami, posiekaną natką i startym ziemniakiem.
  • Dodać przyprawy oraz pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Dosypać bułkę tartą i wyrobić całość na gładka masę.
  • Masę mięsną podzielić na 8 równych części. Dłońmi zwilżonymi wodą lub olejem formować z porcji mięsa podłużne kotlety i nadziewać je na patyczki do szaszłyków.
  • Mielone na patyku ułożyć na grillu lub w piekarniku i piec z każdej strony.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Galeria: Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso