Kotlety mielone z ajvarem: przepis na mielone w boczku z piekarnika

Kotlety mielone z ajvarem: przepis na mielone w boczku z piekarnika
Autor: Shutterstock Pikantne kotlety mielone z ajvarem pieczone w boczku
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone z ajvarem wyszły mi niechcący. Po prostu w lodówce poniewierała się resztka pikantnego sosu z pieczonej papryki. Dodałam ją do kotletów. Dla zwiększenia efektu, owinęłam kotlety w cienkie plasterki surowego boczku wędzonego. Wyszły oszałamiające kotlety dla moich wielbicieli pikantnych smaków. Ot łatwy przepis na mielone w boczku z piekarnika! Życie jest piękne! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub z indyka
  • 1 cebula, średnich rozmiarów, bardzo drobno posiekana
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki ajvaru, sosu z przetartych papryk pieczonych
  • 1 jajko rozmącone
  • 100 g surowego boczku wędzonego w cienkich plasterkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, tartą bułką, wodą, ajvarem i rozmąconym jajkiem. 
  • Z masy uformować owalne kotlety. Każdy owinąć 2 plasterkami wędzonego boczku.
  • Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Odmiany i właściwości papryki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej