Kotlety mielone krok po kroku: tradycyjne mielone [GALERIA ZDJĘĆ + WIDEO]

Kotlety mielone krok po kroku: tradycyjne mielone [GALERIA ZDJĘĆ + WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kotlety mielone doskonale smakują z sosami - idealny jest grzybowy lub koperkowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Kotlety mielone to jedno z klasycznych dań kuchni domowej. Często jednak ich przyrządzenie sprawia problem nawet osobom, które początki w kuchni mają już za sobą. Jak zrobić pyszne mielone, z chrupiącą skórka i pulchnym środkiem? Gdy marzysz o skwierczących  mielonych wprost z patelni - wypróbuj nasz przepis!

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa (może być z szynki, łopatki lub biodrówki wieprzowej, ale także z indyka lub kurczaka)

  • 1 wysuszona bułka kajzerka

  • 1 spora cebula

  • 1 jajko

  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bułkę namoczyć w zimnej wodzie lub mleku.

  • Cebulę obrać i zetrzeć na arce o drobnych oczkach

  • Wymieszać z mięsem, jajkiem, odciśniętą z płynu bułką i przyprawami

  • Masę mięsną wyrobić i rękami umoczonymi w wodzie lub oleju formować kotlety (z podanej proporcji powinno wyjść ok. 10 średnich kotletów mielonych)

  • Kotleciki obtaczać w bułce tartej.

  • Na patelni dość mocno rozgrzać olej, układać na niej kotlety.Smażyć na sporym ogniu do lekkiego zrumienia z jednej strony. Kotlety odwrócić i jeszcze 1-2 minuty smażyć na mocniejszym ogniu, po czym zmniejszyć płomień co najmniej o połowę. Powoli smażyć kotlety ok. 10 minut.

  • Sprawdzić, czy w środku nie są surowe - nakłuć je widelcem i lekko nacisnąć - jeśli sos wypływający ze środka jest bezbarwny i wygląda jak tłuszcz - kotlety są w środku usmażone. Jeśli zaś płyn jest lekko zabarwiony  - kotlety wymagają jeszcze dosmażenia.

  • Ostatnie 1-2 minuty smażymy kotlety ponownie na większym ogniu, by ich skórka była chrupiąca.

tip dnia

Według tego samego  przepisu na kotlety mielone możemy przygotować pulpeciki czy klopsiki. Pierwsze krótko obsmażamy, a następnie dusimy w sosie, drugie (bez panierowania w bułce tartej) wrzucamy na gotującą osolona wodę lub bulion i gotujemy do miękkości.

Ocena: 3,7