Mini mazurki czekoladowe

2021-03-29
Magdalena Trafalska
Mini mazurki czekoladowe
Autor: Magdalena Trafalska Przepis na mini mazurki czekoladowe przesłała Pani Magdalena Trafalska
średni
60 min
4

Przepis na mini mazurki czekoladowe wygrał jedną z trzech nagród głównych w wielkanocnym konkursie firmy DIAMANT. Autorką przepisu jest Magdalena Trafalska. Mazurki czekoladowe zgodnie z tradycją słodkie, bakaliowe i maślane to doskonałe zwieńczenie rodzinnego obiadu. 

SKŁADNIKI

  • 240 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru Diamant
  • szczypta soli
  • 60 ml mleka
  • 30 g cukru pudru Diamant
  • 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 50 g masła
  • 80 g mleka w proszku
  • dowolne bakalie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła trochę większe niż foremki do mini tart.
  • Foremki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, a następnie wylepiamy gotowymi krążkami ciasta. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.
  • W czasie pieczenie kruchych spodów przygotowujemy masę. Mleko, cukier, kakao i masło podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się składników. Studzimy. Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
  • Ostudzone ciasto wypełniamy masą i dekorujemy bakaliami. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Magdalena Trafalska