Mazurek z masą maślaną i galaretką

2021-03-29
Mazurek z masą maślaną
Autor: Shutterstock Mazurek z masą maślaną i galaretką warto upiec kilka dni przed świętami.
łatwy
0 min
4

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. Mowa oczywiście o mazurku. Dziś proponujemy mazurek z masą maślaną - delikatny i rozpływający się w ustach.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 18 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  •  
  • Masa maślana:
  • 4 żółtka
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • kilka kropli olejku arakowego
  •  
  • kwaśna galaretka
  •  
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 3 części i upiec placki w tortownicy. Po ostygnięciu, każdy placek nasączyć mocnym naparem z mielonej kawy (razem z fusami).
  • Przygotować masę maślaną – utrzeć do białości wszystkie składniki.
  • Zrobić polewę. Margarynę z cukrem i kakao roztopić (cały czas mieszając) w garnuszku. Masa nie może się zagotować, nie powinna być gorąca. Następnie dodać jajko i całość ubić mikserem.
  • Nasączone kawą placki przekładać galaretką owocową i masą maślaną. Zamiast galaretki można użyć kwaśnego dżemu np. agrestowego.
  • Mazurek należy upiec kilka dni przed świętami. Ciasto musi “dojrzeć” w chłodnym miejscu.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia