Mazurek z kruszonką: przepis na wielkanocne ciasto [WIDEO+GALERIA]

Mazurek z kruszonką: przepis na wielkanocne ciasto [WIDEO+GALERIA]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mazurek z kruszonką to pyszne wielkanocne ciasto, które z przyjemnością zjecie do popołudniowej herbaty. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Każdy może mieć własny przepis na jego wykonanie. My podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić wielkanocny mazurek z kruszonką. Zobacz przepis.

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej

  • 15 dag cukru

  • 15 dag masła

  • 2 żółtka

  • mleko

  • opakowanie proszku do pieczenia

  • aromat cytrynowy

  • 35 dag marmolady lub dżemu wiśniowego lub śliwkowego

  • tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji tłuszcz i mąka do blachy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wykonywanie ciasta rozpocznij od posiekania mąki ze zmarzniętym masłem. Następnie dodaj pozostałe składniki - wszystkie oprócz marmolady.

  • Wszystko zagnieć, dolewając tyle mleka, aby ciasto dało się utrzeć na tarce. Połowę ciasta rozwałkuj i przenieś na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Posmaruj marmoladą lub dżemem.

  • Resztę ciasta zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Tą kruszonką posyp równomiernie całe ciasto. Całość wstaw do piekarnika i piecz.

  • Po upieczeniu, gorący jeszcze mazurek posyp startą na tarce gorzką czekoladą.

Ocena: 5