Mazurek owocowy: pyszny i dekoracyjny [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]

2021-03-29
Ciasta na Wielkanoc: mazurek owocowy
Autor: Shutterstock Mazurek owocowy ozdobiony galaretką malinową, pistacjami i fiołkami jest zachwycający
łatwy
45 min
4

Ciasta na Wielkanoc: mazurek owocowy. Wielkanocne mazurki mają wszelkie możliwe smaki i kolory. Tym razem proponujemy przepis na mazurek owocowy, niezwykle smaczny i bardzo dekoracyjny. Zrób mazurek na Wielkanoc!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 4 jaja
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • skórka z pomarańczy
  • olejek cytrynowy
  • 300 g malin mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 2 łyżki orzeszków pistacjowych
  • kilka świeżych kwiatów fiołka zwyczajnego (jego kwiaty są jadalne)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto biszkoptowe tłuszczowe: masło utrzyj na pianę, dodając jaja, cukier, przesiane uprzednio mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Pod koniec dodaj skórkę z pomarańczy i olejek cytrynowy. Piecz 30-40 minut w temp. 170ºC.
  • Ciasto przekrój wzdłuż na dwa placki. Posmaruj każdy konfiturą z róży.
  • Maliny wrzuć do rondelka. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Gdy maliny rozpadną się, zdejmij z ognia. Przetrzyj przez sito i przestudź.
  • Do przetartych malin dodaj połowę gęstniejącej galaretki malinowej. Galaretkę przygotuj z połowy wskazanej w instrukcji ilości wody. 
  • Masę malinową wyłóż na placek i przykryj drugim.
  • Wierzch ciasta pokryj pozostałą połową galaretki. Brzegi posyp pokruszonymi pistacjami prażonymi. Udekoruj fiołkami.