Mazurek orzechowo-czekoladowy: przepis z masą orzechową

Mazurek orzechowo-czekoladowy
Autor: Shutterstock Efektowny mazurek orzechowo-czekoladowy w kształcie jajka
średni
45 min
4

Efektowny mazurek orzechowo-czekoladowy w kształcie pisanki będzie piękną i smaczną ozdobą wielkanocnego stołu.  Maślane ciasto z masą orzechową i pyszną polewą czekoladową będzie smakować każdemu. Przepis na mazurek orzechowo-czekoladowy jest bardzo łatwy. Wypróbuj ten przepis! 

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto do mazurka:
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • ¾ kostki masła
  • Na masę orzechową do mazurka:
  • 1 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • Na polewę czekoladową do mazurka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • Na dekorację: 
  • bakalie (orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, cukru pudru, soli, jajka i masła zagnieć ciasto. Włóż na godzinę do lodówki.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C.
  • Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj. Nadaj jej kształt duże jajka. Z drugiej części zrób wałeczek. Otocz nim spód ciasta. W ten sposób powstanie wysoki brzeg.
  • Ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp suszony groszek lub fasolkę. Piecz około 25 min w 180°C. Lub do zrumienienia. Ciasto wyjmij  z piekarnika i ostudź. 
  • Stop cukier. Do stopionego cukru dodaj śmietanę, miód, łyżkę soku z cytryny, zmielone orzechy i otartą skórkę z cytryny. Mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. W ten sposób otrzymamy masę orzechową do mazurka. 
  • Składniki na polewę czekoladową dodaj do rondelka. Podgrzewaj do połączenia.   
  • Ostudzone ciasto polej masą orzechową. Następnie ciepłą polewą czekoladową. Udekoruj, nie czekając, aż polewa czekoladowa stężeje.
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?

Przepis na mazurek orzechowo-czekoladowy

  • Ten przepis jest łatwy, więc bez problemu przygotujecie pyszny świąteczny mazurek samodzielnie w domu.
  • Czas przygotowania wypieku to tylko 45 minut, z czego połowa to pieczenie.
  • Chociaż lista składników może wydać się dość długa, to wszystkie produkty są w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Przed świętami wielkanocnymi wiele z nich można kupić w promocji.
  • Najlepsza masa orzechowa powstanie ze świeżo obranych orzechów włoskich. Można też użyć łuskanych dostępnych w paczkach w sklepach.

Kiedy podawać mazurek orzechowo-czekoladowy?

To ciasto będzie pysznie smakować podczas świąt wielkanocnych. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne przez cały rok, mazurek orzechowy z czekoladą można piec też na inne okazje. Wystarczy zmienić dekorację i dostosować ją do okoliczności. Taki mazurek sprawdzi się jako deser do kawy czy herbaty lub jako ciasto na imprezę.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy i porady:

Tutaj znajdziesz TOP 25 wielkanocnych mazurków: Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Spróbuj przepis na: Mazurek czterowarstwowy

Jesteś wielbicielką monarchii? Zrób koniecznie: Mazurek królewski

Pragniesz czegoś odświeżającego? Oto: Mazurek cytrynowy

Zobacz także: Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej