Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Pumpkin pie, czyli placek dyniowy: przepis na kultowe amerykańskie ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pumpkin pie to ciasto wyjątkowo popularne w Stanach Zjednoczonych
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Placek dyniowy – pumpkin pie – to specjalność kuchni amerykańskiej, ale z pewnością zasmakuje i Polakom. Jak zrobić placek dyniowy? Na podpieczony kruchy spód wystarczy wylać masę dyniową, a całość zapiec – i gotowe! Podajemy dokładny, sprawdzony przepis na pumpkin pie.
Zobacz nasze przepisy na inne słodkości z dyni!
Placki z dyni z rodzynkami: przepis na pyszne dyniowe placuszki
Muffinki z dyni. PRZEPIS na pyszne dyniowe babeczki
Składniki
Na kruche ciasto na placek dyniowy:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 kostki zimnego masła
5 łyżek lodowatej wody
Na nadzienie do placka dyniowego:
2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 i 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 30-proc.
pół łyżeczki cynamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki imbiru w proszku
2 roztrzepane jaja
Przygotowanie krok po kroku:
Zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy dno oraz boki tortownicy. Dno nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoto.
Masę przygotowujemy z dyni pokrojonej w kostkę i ugotowanej w minimalnej ilości wody. Jajka mieszamy ze śmietanką, cukrem i przyprawami, na koniec dodajemy dyniowe puree.
Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C. Pieczemy jeszcze przez 35 minut.
Sprawdzamy, czy nasz placek dyniowy jest upieczony, nakłuwając go nożem. Jeśli ostrze pozostanie czyste, ciasto jest gotowe. Należy je dobrze schłodzić. Placek dyniowy podajemy z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.
Dynia jest warzywem uniwersalnym. Ma mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), jest sycąca i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma dużo potasu oraz kwas foliowy. Można z niej przygotować dania pikantne, łagodne i słodkie. Sama nie ma wyraźnego smaku, ale dzięki przyprawom nabiera charakteru.