Pumpkin pie, czyli placek dyniowy: przepis na kultowe amerykańskie ciasto

Pumpkin pie, czyli placek dyniowy: przepis na kultowe amerykańskie ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pumpkin pie to ciasto wyjątkowo popularne w Stanach Zjednoczonych

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placek dyniowypumpkin pie – to specjalność kuchni amerykańskiej, ale z pewnością zasmakuje i Polakom. Jak zrobić placek dyniowy? Na podpieczony kruchy spód wystarczy wylać masę dyniową, a całość zapiec – i gotowe! Podajemy dokładny, sprawdzony przepis na pumpkin pie.

Zobacz nasze przepisy na inne słodkości z dyni!

Placki z dyni z rodzynkami: przepis na pyszne dyniowe placuszki

Muffinki z dyni. PRZEPIS na pyszne dyniowe babeczki

Ciasteczka z dyni z czekoladą: dynia na słodko

Napoleonka z dyniowym kremem: przepis na jesienny deser

Składniki

  • Na kruche ciasto na placek dyniowy:

  •  1,5 szklanki mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 kostki zimnego masła

  • 5 łyżek lodowatej wody

  •  

  • Na nadzienie do placka dyniowego:

  •  

  • 2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni

  • szczypta soli

  • 2/3 szklanki cukru

  • 1 i 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 30-proc.

  • pół łyżeczki cynamonu

  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

  • pół łyżeczki imbiru w proszku

  • 2 roztrzepane jaja

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy dno oraz boki tortownicy. Dno nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoto.

  • Masę przygotowujemy z dyni pokrojonej w kostkę i ugotowanej w minimalnej ilości wody. Jajka mieszamy ze śmietanką, cukrem i przyprawami, na koniec dodajemy dyniowe puree.

  • Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C. Pieczemy jeszcze przez 35 minut.

  • Sprawdzamy, czy nasz placek dyniowy jest upieczony, nakłuwając go nożem. Jeśli ostrze pozostanie czyste, ciasto jest gotowe. Należy je dobrze schłodzić. Placek dyniowy podajemy z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.

Dynia jest warzywem uniwersalnym. Ma mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), jest sycąca i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma dużo potasu oraz kwas foliowy. Można z niej przygotować dania pikantne, łagodne i słodkie. Sama nie ma wyraźnego smaku, ale dzięki przyprawom nabiera charakteru.

Ocena: 2,7