Ciasto z dyni z kruszonką: podajemy dobry przepis

Ciasto z dyni z kruszonką: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasto z dyni z kruszonką to pyszny placek do popołudniowej jesiennej herbaty. 

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto dyniowe to prawdziwy przysmak. Co więcej, jest to potrawa zdrowa i pożywna, dlatego warto choć raz zrobić domowy wypiek z dyni. Sprawdź, jak przyrządzić dyniowe ciasto z kruszonką.

Składniki

  • 500 g miąższu dyni

  • 300 g mąki

  • 3-4 jajka

  • 1 szklanka białego cukru oraz odrobina waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 200 g margaryny

  • 2 łyżki orzechów włoskich

  • aromat waniliowy

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • na kruszonkę:

  • mąka pszenna

  • cukier

  • masło

  • 1 łyżka chipsów czekoladowych lub pokruszonej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw dynię należy utrzeć na tarce ze stosunkowo małymi oczkami. Następnie powstałą masę wrzucamy do garnka i dodajemy cukier (waniliowy i zwykły), sodę i proszek do pieczenia.

  • Dodajemy również mąkę, jajka i orzechy. Następnie rozgrzewamy margarynę, aby była płynna, i wlewamy do garnka. Ważne jest, aby starannie wymieszać wszystkie składniki.

  • Na blachę kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go margaryną oraz posypujemy bułką tartą. Wlewamy cała masę. Ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

  • Ciasto z dyni doskonale smakuje z kruszonką. Aby ją zrobić, potrzebujemy mąki pszennej, cukru i masła (można dodać także wanilię). Masło i cukier należy rozetrzeć, następnie dodać mąki i rozetrzeć ręką na jednolita masę.

  • Następnie znowu dodać mąki oraz chipsy czekoladowy i rozetrzeć jeszcze raz, ale "niedokładnie", tak aby pozostały grudki. Posypujemy nimi ciasto przed pieczeniem - nie tylko wzbogaca smak, ale też doskonale dekoruje wypieki.

Ocena: 0