Ciasto z dyni z kruszonką: podajemy dobry przepis

2021-03-29
Katarzyna Tarasiuk
Ciasto z dyni z kruszonką: podajemy dobry przepis
Autor: Shutterstock.com Ciasto z dyni z kruszonką to pyszny placek do popołudniowej jesiennej herbaty. 
średni
90 min
4

Ciasto dyniowe to prawdziwy przysmak. Co więcej, jest to potrawa zdrowa i pożywna, dlatego warto choć raz zrobić domowy wypiek z dyni. Sprawdź, jak przyrządzić dyniowe ciasto z kruszonką.

SKŁADNIKI

  • 500 g miąższu dyni
  • 300 g mąki
  • 3-4 jajka
  • 1 szklanka białego cukru oraz odrobina waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • na kruszonkę:
  • mąka pszenna
  • cukier
  • masło
  • 1 łyżka chipsów czekoladowych lub pokruszonej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw dynię należy utrzeć na tarce ze stosunkowo małymi oczkami. Następnie powstałą masę wrzucamy do garnka i dodajemy cukier (waniliowy i zwykły), sodę i proszek do pieczenia.
  • Dodajemy również mąkę, jajka i orzechy. Następnie rozgrzewamy margarynę, aby była płynna, i wlewamy do garnka. Ważne jest, aby starannie wymieszać wszystkie składniki.
  • Na blachę kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go margaryną oraz posypujemy bułką tartą. Wlewamy cała masę. Ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto z dyni doskonale smakuje z kruszonką. Aby ją zrobić, potrzebujemy mąki pszennej, cukru i masła (można dodać także wanilię). Masło i cukier należy rozetrzeć, następnie dodać mąki i rozetrzeć ręką na jednolita masę.
  • Następnie znowu dodać mąki oraz chipsy czekoladowy i rozetrzeć jeszcze raz, ale "niedokładnie", tak aby pozostały grudki. Posypujemy nimi ciasto przed pieczeniem - nie tylko wzbogaca smak, ale też doskonale dekoruje wypieki.
Katarzyna Tarasiuk