Nadzienie makowe do wigilijnego makowca - przepis

2021-03-29
Nadzienie makowe do wigilijnego makowca
Autor: photos.com Makowiec domowej roboty daje dużą satysfakcję podczas świąt
średni
60 min
4

Makowiec i piernik to dwa obowiązkowe ciasta na każdym wigilijnym stole. Coraz rzadziej przygotowujemy je jednak w domu. Tymczasem zrobienie masy makowej, choć pracochłonne, warte jest poświęcenia chwili czasu. Domowy makowiec zachwyci bowiem wszystkich gości! Podajemy przepis na nadzienie makowe do wigilijnego makowca.

SKŁADNIKI

  • 30 dag maku
  • 1 litr mleka
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • ok. 30 dag bakalii (posiekane migdały i inne orzechy, rodzynki, figi)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak płuczemy na sicie. Wsypujemy do wrzącego mleka i gotujemy na najmniejszym ogniu 30 minut.
  • Osączamy na sicie i kilkakrotnie mielimy.
  • W dużym rondlu rozpuszczamy masło z miodem, mieszając, wsypujemy przygotowane bakalie i mak. Smażymy 10 minut.
  • Żółtka ucieramy z cukrem, białka ubijamy na sztywno.
  • Wystudzoną masę makową miksujemy z żółtkami, delikatnie mieszamy z pianą z białek.