Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]
![Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]](https://cdn11.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/1625/makowiec-zawijany-wedlug-przepisu-magdy-gessler.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Makowiec zawijany - przepis na wigilię
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 120 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Ciasto z przepisu słynnej restauratorki wychodzi wyjątkowo aromatyczne, wilgotne i miękkie. Warto więc poznać sekret mistrzyni.
Składniki
250 g mąki pszennej
2,5 szklanki mleka 3,2%
20 g drożdży
50 g cukru
180 g masła
4 żółtka
Laska wanilii
0,5 kg maku
10 jajek
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
30 g skórki z pomarańczy
10 ml amaretto
Przygotowanie krok po kroku:
Pół szklanki mleka delikatnie podgrzej tak, aby było lekko ciepłe.
W miseczce rozetrzyj drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na bok.
W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii. Do oddzielnej miski przesiej mąkę.
Roztop w rondelku 80 g masła. Ostudź.
Do mąki dodaj drożdże namoczone w mleku i utarte żółtka z cukrem i wanilią oraz ostudzone, roztopione masło. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ręcznie do momentu aż będzie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przełóż do czystej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw.
Sparz mak. Do rondelka wsyp mak i zalej go 2 szklankami gorącego mleka. Gotuj całość na wolnym ogniu aż mak będzie można rozetrzeć w palcach. Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
Odcedź mak na gęstym sicie. Ostudzony mak zmiel w maszynce na sicie do maku.
Z 10 żółtek zrób kogiel mogiel i dodaj do maku. Wymieszaj składniki.
Dodaj 100g masła, posiekane orzechy, namoczone rodzynki, amaretto i skórkę pomarańczową.
Z białek ubij pianę i dodaj do masy makowej.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt.
Wyłóż na ciasto masę makową, wygładź i zwiń ciasto z masą w rulon.
Piecz makowiec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.
Gotowe ciasto polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Czytaj także: Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?
Zobacz też inne rewelacyjne przepisy na makowce!
Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym
Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko
Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec