Ciasto jabłkowo-makowe z sosem truskawkowym

2021-03-29
Milena Łakomska
Ciasto jabłkowo-makowe z sosem truskawkowym
Autor: Konrad Kalbarczyk Ciasto jabłkowo-makowe doskonale smakuje z sosem z truskawek albo malin. Do jego przygotowania można z powodzeniem użyć mrożonych owoców.
łatwy
30 min
4

Ciasto jabłkowo-makowe to pomysł na bardzo  oryginalne ciasto. Mak, jabłka, a do tego - truskawki. Polecamy je szczególnie wielbicielom ciast z owocami. Mak, tradycyjnie kojarzony z Bożym Narodzeniem, może mieć inne niż tradycyjny makowiec, znacznie lżejsze oblicze.

SKŁADNIKI

  • 6 jaj,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 250 g maku,
  • 250 g cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 duże jabłka,
  • 100 g kaszy manny,
  • 500 g truskawek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak sparzyć i zmielić.
  • Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i makiem (składniki łączyć stopniowo).
  • Jabłka umyć, pokroić w kostkę, usuwając tylko gniazda nasienne. Połączyć je z masą makową, dodać proszek do pieczenia i kaszę mannę.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jabłkowo-makową.
  • Piec około godziny w 180°C, pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone (po wbiciu w środek ciasta nie zostaje na nim mokra masa; jeśli zostaje, piec ciasto kolejne 20 min). Zostawić do wystygnięcia.
  • Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować. Można użyć owoców mrożonych, ciasto będzie też doskonale smakować z sosem z malin lub jeżyn).  Sos można dosłodzić do smaku.
  • Ciasto podawać polane sosem truskawkowym.
Milena Łakomska