Świderki z kaparami i grzybami - jesienne danie z makaronu

2021-03-29
Świderki z kaparami i grzybami - jesienne danie z makaronu
Autor: Shutterstock Świderki z kaparami i grzybami smakują najlepiej jesienią.
łatwy
25 min
4

Gdy grzybów jest dostatek zrezygnujmy na chwilę z sosów pomidorowych, by raczyć się makaronem z leśnymi skarbami. Z pewnością nie są to dania odchudzające, zawsze zawierają śmietanę i ser, ale ich smak jest niezrównany. Dziś polecamy świderki z kaparami i grzybami.

SKŁADNIKI

  • 35 dag makaronu fusili
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 30 dag pokrojonych świeżych grzybów
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte grzyby pokrój w cienkie plasterki, posól, podsmaż chwilę na oliwie. Grzyby puszczą sok, poczekaj aż odparuje.
  • Dodaj śmietanę, kapary i passatę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Gotuj, aż połowa sosu wyparuje. Dodaj natkę, sól i pieprz.
  • Makaron ugotuj al dente i odcedź. Wyłóż na talerz polej sosem.