Penne ze szpinakiem i serem ricotta

2021-03-29
Penne ze szpinakiem i serem ricotta
Autor: Shutterstock Penne ze szpinakiem, groszkiem i serem ricotta wygląda bardzo apetycznie.
łatwy
25 min
4

Penne ze szpinakiem, zielonym groszkiem i serem ricotta to pyszne danie bezmięsne. Doskonały południowy posiłek lub pyszna kolacja.

SKŁADNIKI

  • 400 g pennne
  • 150 g sera ricotta
  • 100 g młodego szpinaku
  • 100 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2-3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na 2 minuty przed końcem dodaj do makaronu zielony groszek. Odcedź. 
  • Dodaj do gorącego makaronu z groszkiem tarty parmezan i ricottę, wymieszaj.
  • Dodaj liście szpinaku. Całość wymieszaj. 
  • Wyłóż na talerz, posyp posiekanymi włoskimi orzechami.