Penne z pieczoną dynią i serem kozim: pomysł na obiad

2021-03-29
Penne z pieczoną dynią i serem kozim: pomysł na obiad
Autor: thinkstockphotos.com Dynia cieszy się dużą popularnością we Włoszech. Serwuje się ją z makaronami czy risottem
średni
60 min
4

Penne z pieczoną dynią i serem kozim to smaczne danie jesienne. Ser kozi oraz dodatki, takie sos balsamiczny, oliwa rozmarynowa i listki rukoli, przełamują i podkręcają słodkawy smak dyni. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • pół niedużej dyni
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • makaron penne
  • 10 dag sera koziego
  • ocet balsamiczny
  • kilka liści rukoli
  • oliwa z oliwek o aromacie rozmarynowym (gotowa lub aromatyzowana samodzielnie)
  • starty parmezan
  • rukola

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najważniejszy składnik potrawy to dynia. Na porcję dla dwóch osób wystarczy połowa niedużego warzywa. Dynię należy obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki o wielkości 2-3 cm.
  • Układamy je na patelni grillowej, posypujemy solą morską, a następnie polewamy oliwą z oliwek. Cebulę i czosnek należy rozłożyć na kawałkach dyni, a następnie przykryć folią aluminiową.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy dynię na pół godziny. Po tym czasie odkrywamy folię i pieczemy dalsze 10 minut.
  • Makaron gotujemy 12 min w osolonej wodzie (lub zgodnie z informacją na opakowaniu).
  • Po odlaniu wody dodajemy upieczoną dynię, starty na tarce o grubych oczkach ser kozi, polewamy octem balsamicznym, a następnie oliwą rozmarynową. Na koniec posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami rukoli.