Makaron z wódką: włoskie penne alla vodka

2021-03-29
Makaron z wódką: włoskie penne alla vodka
Autor: Shutterstock Makaron z wódką, czyli kuchenna alchemia dla każdego
łatwy
30 min
4

Makaron z wódką, pod tą magiczną nazwą kryje się penne z kremowym sosem pomidorowym do którego dodano nieco wysokoprocentowego alkoholu. Wódka dodana na etapie smażenia cebuli nadaje sosowi głębi smaku. Zawdzięczamy to zaletom nieodgadnionej reakcji Maillarda, a właściwe serii reakcji chemicznych zachodzących w wysokich temperaturach między aminokwasami, a węglowodanami. Ale nie trzeba być chemikiem, by wyczarować doskonałe danie z makaronu, pomidorów, przypraw i kieliszka zacnej wódki. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki wódki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, płatki chilli do smaku
  • makaron penne lub inny krótki
  • 3-5 liści bazylii lub listków natki pietruszki, drobno posiekanych, do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Lekko posól. Smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, ale nie zrumieni się.
  • Dodaj wódkę i chwilę smaż, by alkohol wyparował.
  • Dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś do momentu gdy sos stanie się gęsty.
  • W czasie, gdy sos nabiera odpowiedniej konsystencji, ugotuj makaron.
  • Dodaj do sosu śmietankę, zamieszaj.
  • Sos połącz z ugotowanym makaronem i przełóż na talerz. Posyp zieleniną – bazylią lub natką pietruszki.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?