Makaron z sosem pomidorowym gotowy w kwadrans!

Makaron z sosem pomidorowym gotowy w kwadrans
Autor: pixabay.com Danie można wzbogacić pokrojonym w kostkę i podsmażonym filetem z kurczaka.
łatwy
15 min
4

Makaron z sosem pomidorowym ma same zalety: jest pyszny, pożywny, przyrządza się go błyskawicznie i nie wymaga wybitnego talentu kulinarnego. Przepis jest prosty i łatwy do zapamiętania. Sprawdź, jak przyrządzić smaczny makaron z sosem pomidorowym.

SKŁADNIKI

  • 1/2 op. makaronu (kokardki lub rurki)
  • 1/2 szklanki oliwy
  • cebula
  • 6 sporych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • doniczka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku, dolewamy łyżkę oliwy i gotujemy na małym ogniu według wskazówek na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy obraną, pokrojoną w drobno kostkę cebulę.
  • Gdy się zeszkli, dodajemy obrane ze skóry, pocięte w kostkę pomidory (skórka łatwo zejdzie, jeśli pomidory najpierw poleje się wrzątkiem). Całość dusimy, aż połowa soku odparuje, mieszając.
  • Wsypujemy posiekaną bazylię (cały krzaczek minus kilka listków), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dusimy 1-2 minuty, mieszając.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • Makaron hartujemy, odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy sosem i dekorujemy listkami bazylii.
  • Podajemy z białym, wytrawnym winem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Dorota Jaworska
Redaktor naczelna

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Wydziału Pedagogicznego UW oraz Podyplomowych Studiów Ogólnomenedżerskich Wydziału Zarządzania UW i MBA SGH w Warszawie. Z ZPR MEDIA związana od sierpnia 2008 roku.
W latach 2012-2012 redaktor naczelna …

więcej