Cannelloni z ruskim nadzieniem: przepis na pyszne danie obiadowe

2021-03-29
Cannelloni z ruskim nadzieniem: przepis na pyszne danie obiadowe
Autor: Shutterstock Jeśli nie jesteście mistrzami pierogów, to cennelloni z ruskim nadzieniem jest właśnie dla was
łatwy
0 min
4

Cannelloni z ruskim nadzieniem to przepis na pyszne danie obiadowe. Zamiast przygotowywać ruskie pierogi, można tym nadzieniem nafaszerować rurki makaronu cannelloni i zapiec w śmietanowym sosie. Proste i smaczne danie dla całej rodziny - zapieczone rurki makaronowe z ruskim farszem.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 12 suchych rurek makaronu cannelloni
  • 4 ziemniaki średniej wielkości, ugotowane poprzedniego dnia
  • 250 g tłustego twarogu
  • 150 g wędzonego boczku lub podgardla wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo i przelać zimną wodą. Odłożyć. 
  • Cebulę i boczek pokroić drobno.
  • Boczek zrumienić na patelni, gdy się stopi, dodać cebulę i zeszklić.
  • Ziemniaki oraz twaróg przepuścić przez maszynkę. 
  • Do ziemniaków z twarogiem dodać cebulę i boczek, przyprawić pieprzem i wymieszać. 
  • Rurki cannelloni nadziać farszem ruskim. Układać w naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem.
  • Wędzony ser zetrzeć na tarce. 
  • Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Posolić i popieprzyć. 
  • Rurki zalać mieszaniną jajek i śmietany, posypać tartym serem wędzonym.
  • Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 20-30 minut. 
  • Podawać od razu.