Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami
Pieczony łosoś z białym sosem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Ryba w białym sosie to delikatne danie idealne na piątkowy obiad
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Podajemy przepis na pyszny obiad - pieczony łosoś z sosem białym. Jeśli zastanawiasz się nad smacznym i dietetycznym daniem z ryby, przygotuj dla swoich najbliższych aromatycznego, zdrowego łososia i podaj go z warzywami.
Składniki
Świeży łosoś
2 jajka
Beztłuszczowy jogurt naturalny
Pół szklanki mleka 0,5%
Korniszony
Sól
Przygotowanie krok po kroku:
Łososia podzielić na dzwonka, dostosowując ilość do liczby osób, dla których przygotowujemy danie. Każde dzwonko umyć i osuszyć, a następnie obficie posypać solą (szczególnie po stronie ze skórą).
Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową.
Dzwonko ułożyć na blasze skórą do góry.
Blachę włożyć do piekarnika na najwyższą półkę tuż pod grillem. Piec, aż sól się rozpuści, a skóra zbrązowieje i popęka.
Gdy część dzwonka od strony skóry jest upieczona, ma zbitą konsystencję i pomarańczowy, łososiowy kolor, pozostała część powinna być bladoróżowa.
Wyjąć dzwonko, zeskrobać sól ze skóry, przewrócić skóra do dołu i podawać.
Ryba jest dobrze przygotowana, jeśli ma łososiowy kolor, jest gorąca i soczysta od strony skóry oraz ciepława i różowa na wierzchu. Dobrze smakuje z sosem białym. Ponieważ łososia podajemy, na ciepło (od razu po wyjęciu z piekarnika), sos biały przygotowujemy przed upieczeniem łososia.
Sos biały: Mleko lekko podgrzać, dosypać soli i pieprzu wedle uznania. Następnie dodać dwa żółtka, cały czas dobrze ubijając. Po dokładnym rozprowadzeniu żółtek, dodać jogurt. Na koniec podgrzać całość w naczyniu do gotowania na parze z podwójnym dnem. Dodać posiekanego drobno korniszona. Sos należy podawać do ciepłej ryby.