Słodki gulasz z kurczaka z marchewką i selerem naciowym

Słodki gulasz z kurczaka z marchewką i selerem naciowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słodki gulasz z kurczaka to potrawa kuchni karaibskiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słodki gulasz z kurczaka z marchewką i selerem naciowym to przepis inspirowany słoneczną kuchnią Wysp Karaibskich. Taki gulasz jest niezwykle wyrazisty i aromatyczny. Takie danie rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień.

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka lub 4 całe nogi

  • 1 cebula

  • 3 pomidory

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • 3 łyżki posiekanej natki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżka soku z limetki

  • 2 łyżki słodkiego sosu chili

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 2 szklanki bulionu z kurczaka

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 2 marchewki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, pomidory i selera drobno posiekać, dodać szczypiorek, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sok z limetki, sos chili, sól i pieprz.

  • Wymieszać marynatę w włożyć w nią nóżki kurczaka bez skóry. Naczynie przykryć i wstawić na noc do lodówki.

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cukier i podgrzewać, aż zacznie się pienić. Wtedy włożyć osączonego z marynaty kurczaka i usmażyć. (Pozostałą marynatę zachować).

  • Gdy mięso się zrumieni dolać bulion, przecier i resztę marynaty. Zagotować, dodać pokrojoną w plastry marchew i dusić 45 min. pod przykryciem.

  • Zdjąć pokrywkę, ale garnek pozostawić jeszcze na małym ogniu, aby zredukować ilość sosu o połowę. Podawać z ryże.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5