Prowansalskie kurze udka - pyszny kurczak na obiad dla rodziny

2021-03-29
Prowansalskie kurze udka
Autor: Shutterstock Prowansalskie kurze udka są aromatyczne i chrupiące.
łatwy
40 min
4

Prowansalskie kurze udka to pyszne kawałki kurczaka upieczone w chrupiącej panierce i pachnące mieszanką ziół prowansalskich. To danie, które smakuje każdemu i niemal z każdym dodatkiem. Sprawdzi się ryż, frytki lub puree ziemniaczane i sałatka z pomidorów lub zielonej sałaty.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ćwiartki kurczaka przekroić na pół i natrzeć solą.
  • Jogurt wymieszać z sokiem cytryny i ziołami.
  • Powstałym sosem polać udka i odstawić na godzinę.
  • Po tym czasie kawałki kurczaka panierować w rozkłóconym jajku i mące i obsmażyć na oliwie.
  • Gdy się zrumienią przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą i oprószyć ziołami.
  • Przykryć i piec 1,5 godziny w 170 st. C. Na 15 min. przed końcem odkryć naczynie.