Chrupiące piersi kurczaka w kokosowej panierce - dzieciaki będą zachwycone

Chrupiące piersi kurczaka w kokosowej panierce - dzieciaki będą zachwycone

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dodanie do panierki wiórków kokosowych to sprytny patent, który sprawia, że staje się ona idealnie chrupka i bardzo aromatyczna. Pierś kurczaka w takiej panierce smakuje naprawdę znakomicie. To sprytny sposób na to, żeby dzieci nie grymasiły przy obiedzie. A dorosłym warto podać kokosowe kotleciki z duszonymi w sherry warzywami. Też będą zachwyceni.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 4 łyżki mąki

  • 4 łyżki wiórków kokosowych

  • 4 łyżki mleka

  • 2 żółtka

  • sól i pieprz

  • 3 łyżki oleju

  • 2 pory

  • 350 g pieczarek

  • 6 łyżek sosu sojowego

  • 4 marchewki

  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego

  • 6 łyżek wytrawnego sherry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszać dokładnie z wiórkami kokosowymi. Żółtka rozkłócić z mlekiem i delikatnie przyprawić solą i pieprzem.

  • Piersi kurczaka podzielić na niewielkie kotleciki. Każdy z nich zamoczyć w żółtkach z mlekiem i obtoczyć w mące z wiórkami.

  • Olej rozgrzać na patelni, ale niezbyt mocno. Kotlety smażyć ok 12-15 min, często przekręcając, aby dobrze się usmażyły, ale nie przypaliły.

  • Gotowe kotlety zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce na czas przygotowywania warzyw, żeby nie wystygły.

  • Marchewkę, pory i pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i udusić na tłuszczu po filetach z dodatkiem sosu sojowego, sherry i soku pomarańczowego.

  • Kotlety podawać z uduszonymi jarzynami i ryżem ugotowanym na sypko. Dobrze smakują również z makaronem sojowym lub opiekanymi ziemniaczkami.

Jeszcze więcej kokosa

Jeśli uwielbiacie aromat kokosa można go dodatkowo zintensyfikować dodając do żółtek mleko kokosowe zamiast krowiego, a mąkę pszenną zastąpić kokosową. Delikatny smak piersi z  kurczaka bardzo harmonijnie łączy się z aromatem kokosa, ale jeśli chcemy nadać daniu więcej wyrazistości można oprószyć mięso odrobiną sproszkowanego chili, a do żółtek dodać kilka kropli soku z limonki.

Polecamy też:

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7