Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro
Kurczak z warzywami i słodkimi jabłkami: przepis na dietetyczne danie, które doda energii zimą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kurczak z warzywami i jabłkami - idealnie zbilansowane witaminy i elementy w jednym daniu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kurczak z warzywami i jabłkami to smaczne i zdrowe danie. Dzięki starannemu doborowi produktów, zawierających odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i mikroelementów, potrawa dodaje energii i wspaniale smakuje! Jest też łatwa w przygotowaniu, produkty potrzebne do jej przygotowania nie sa drogi i łatwo dostępne.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Ryż ugotuj w trzech szklankach bulionu. Pamiętaj, że dziki ryż gotuje się dużo dłużej niż biały, bo aż 40-45 minut.
Marchewki pokrój w kostkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Kilka minut przed końcem gotowania wrzuć do garnka brokuły. Wyjmij z wody warzywa i osącz na sicie.
Piersi kurczaka podziel na 4 porcje, natrzyj je solą oraz pieprzem i tymiankiem.
Piersi usmaż na patelni.
Pod koniec smażenia dodaj całe szalotki oraz jabłka pokrojone w grube plasterki. Wlej szklankę bulionu.
Potrawę duś przed przykryciem przez 5-10 minut.
Przełóż na talerz, dodaj ryż i udekoruj brokułami oraz marchewką.
Polecamy również:
Kurczak z warzywami i kurkumą: przepis na aromatyczny obiad
Pieczony w SŁOJU kurczak z warzywami: genialny pomysł na pyszny obiad
Kawałki piersi kurczaka pieczone z warzywami: pyszny i dietetyczny obiad z piekarnika
Pieczony kurczak z jabłkiem i czerwoną cebulą - znakomity obiad na pierwsze chłody