Pomarańczowe ciasto z Grecji: przepis na portokalopita z jogurtu i ciasta filo

Pomarańczowe ciasto z Grecji: przepis na portokalopita z jogurtu i ciasta filo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pomarańczowe ciasto portokalopita przygotowane na bazie jogurtu, oleju i ciasta filo to doskonały deser. 

Składniki

  • 200 g jogurtu (2% tłuszczu)

  • 300 ml oleju roślinnego

  • 300 ml cukru

  • 300 ml soku pomarańczowego

  • 20 g proszku do pieczenia (4 łyżeczki)

  • skórka z 1 1/2 pomarańczy

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 440-450 g surowego ciasta filo

  • NA SYROP:

  • 400 ml wody

  • 400 ml cukru

  • skórka z 1 pomarańczy

  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozpakuj ciasto filo; umieść arkusze na płaskiej powierzchni i pozostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut, aby dobrze wyschły. Alternatywnie, rozłóż kilka na dużej blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 100°C, aż do wyschnięcia; powtórz z resztą.

  • Aby przygotować greckie ciasto jogurtowe, zacznij od przygotowania syropu. Wlej do garnka wodę, cukier i skórkę pomarańczową (i laskę cynamonu) i zagotuj. Gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut, aż cukier się rozpuści i syrop zgęstnieje. Odstaw na bok do ostygnięcia.

  • W międzyczasie przygotuj miksturę na ciasto jogurtowe. Wlej olej do dużej miski, dodaj cukier i ubij. Dodaj jogurt, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą i mieszanina będzie gładka. Dodaj proszek do pieczenia i delikatnie zmiksuj.

  • Rozerwij arkusze ciasta filo na małe kawałki i dodaj do mieszanki; dobrze wymieszaj.

  • Za pomocą pędzla posmaruj olejem dno i boki blachy do pieczenia (ok. 20 x 30 cm) i wlej miksturę. piecz w rozgrzanym piekarniku w 170-180°C przez 40-50 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Sprawdź, czy deser jest gotowy, wbijając w ciasto drewniany patyczek. Jeśli patyczek wyjdzie czysty, ciasto jest gotowe.

  • Aby dokończyć ciasto jogurtowe, powoli wylej zimny syrop na gorące ciasto (pozwól, aby każda łyżka syropu została wchłonięta, przed kolejną porcją).

  • Poczekaj, aż syrop zostanie wchłonięty i wstaw ciasto do lodówki. To doskonały deser na zimno. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5