Filet z pytona z limonką i dymką. Naukowcy polecają mięso z węża

2024-03-20
Filet z pytona z limonką i dymką - jak przygotować steki z mięsa pytona?
Autor: Shutterstock Mięso z pytona jest smaczne, delikatne i zdrowe.
łatwy
15 min
4

Naukowcy twierdzą, że mięso pytona to przyszłość. Jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To dobre źródło białka. Przekonali się o tym mieszkańcy Azji, którzy przyrządzają pytona na tysiąc rożnych sposobów. Nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż, żeby się o tym przekonać. Mięso pytona można zjeść także w Polsce. Jak przygotować steki z mięsa pytona? Oto sprawdzony przepis na filet z pytona z limonką i dymką.

Filet z pytona z limonką i dymką – składniki

Na liście składników, które potrzebne są do przyrządzenia tego smacznego i oryginalnego dania z węża, znalazło się kilka łatwo dostępnych produktów. Mięso pytona dostępne jest na zamówienie w polskich sklepach, ale trzeba liczyć się z tym, że słono kosztuje.

Aby zrobić pyszny azjatycki obiad z węża dusiciela, należy przygotować takie składniki jak:

  • filet z pytona
  • dymka ze szczypiorem
  • limonka
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chili
  • olej do smażenia

Jak zrobić filet z pytona z limonką i dymką?

Przepis na to oryginalne danie kuchni azjatyckiej nie jest trudny. Filet z pytona z limonką i dymką robi się łatwo i bardzo szybko. Wystarczy naciąć odpowiednio mięso węża, doprawić je i usmażyć na patelni. Warto pamiętać, aby smażenie nie trwało dłużej niż 30 sekund. Zbyt długa obróbka termiczna może spowodować, że filet z pytona stanie się gumowaty i niesmaczny.

Jak podawać filet z pytona z limonką i dymką?

Smaczny filet z pytona wzbogacony sokiem z limonki, dymką i szczypiorem to pomysł na oryginalny obiad w azjatyckim stylu. Można podać do niego kolorowy miks sałat podkręcony ostrym sosem czy surówkę z kapusty pekińskiej. Sprawdzi się też ryż.

SKŁADNIKI

  • 1 filet z pytona (dostępne na zamówienia w niektórych delikatesach internetowych)
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cienki plaster mięsa pytona położyć na desce i bardzo ostrym nożem naciąć jego powierzchnię, ale w taki sposób, aby nie przekroić mięsa do końca. Tak samo postąpić z drugiej strony plastra. Tak przygotowane mięso pokroić na paski.
  • Mięso pytona przełożyć do miski i wlać olej. Dodać posiekaną dymkę ze szczypiorem. Doprawić solą, pieprzem i chili. Skropić sokiem z limonki. Wymieszać.
  • Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju. Smażyć na nim mięso pytona z każdej strony około 40 sekund.
  • Podawać z kolorową mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi skropionymi sokiem z limonki.
redakcja
więcej