Pieczone krewetki podawane z marynowanymi brzoskwiniami i ryżem

Pieczone krewetki podawane z marynowanymi brzoskwiniami i ryżem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone krewetki i marynowane brzoskwinie to świetne połączenie smakowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krewetki słyną z zawartości substancji pobudzających siły witalne, a także cynku, który wzmaga pożądanie. Warto więc po nie sięgać nie tylko w okolicy walentynek. Podajemy przepisy na proste dania z krewetek, które możesz zaserwować ukochanej osobie na romantyczną kolację.

Składniki

  • 4 brzoskwinie pokrojone w grube cząstki

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2 łyżeczki cukru

  • 0,5 kg dużych krewetek

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

  • 1 szklanka ryżu

Przygotowanie krok po kroku:

  • W salaterce wymieszaj brzoskwinie, ocet i cukier i odstaw na bok.

  • Krewetki (pozbawione skorupek i żyłek) ugotuj lub podpiecz na patelni.

  • Nadziewaj po 2-3 na metalowe lub drewniane patyczki. Rozgrzej piekarnik.

  • W naczyniu żaroodpornym wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy, majeranek oraz pieprz. Połóż krewetki. Piecz po ok. 3 minuty z każdej strony (lub do momentu, kiedy staną się czerwone).

  • Podawaj z ugotowanym ryżem i marynowanymi brzoskwiniami.

Ocena: 0