Krewetki po japońsku czyli niby sushi w miseczce

2021-03-29
Krewetki po japońsku
Autor: Shutterstock Krewetki po japońsku to smaczne i proste danie.
łatwy
20 min
4

Krewetki ze względu na delikatne mięso zaliczane są do jednych z najsmaczniejszych owoców morza. Podane z ryżem będą znakomitym pomysłem na elegancką kolację. Podajemy sprawdzony przepis na krewetki po japońsku.

SKŁADNIKI

  • 20 dag ryżu do sushi
  • ocet ryżowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 300 g krewetek
  • sos sojowy
  • natka
  • imbir marynowany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Przełożyć do miseczki, doprawić octem ryżowym, cukrem i solą.
  • Krewetki umyć i podsmażyć na oleju. Nadziać na szpikulec do szaszłyków.
  • Wyłożyć na salaterkę: ryż polany sosem sojowym i posypany natką, obok położyć krewetki oraz kawałeczki imbiru.