Jak przyrządzić krewetki? Lepsze świeże czy mrożone?

2016-10-10 13:02

Świeże krewetki są najsmaczniejsze, ale mają nieco wad: łatwo się psują, a poza tym często trzeba je oczyścić. Krewetki mrożone natomiast są prawie gotowe do spożycia i znacznie tańsze niż świeże. Sprawdź, jakie krewetki wybrać i jak je przyrządzić.

Jak przyrządzić krewetki? Lepsze świeże czy mrożone?
Autor: thinkstockphotos.com Świeże krewetki są smaczniejsze, ale trzeba je szybko przyrządzić - łatwo się psują!

Spis treści

  1. Jak przyrządzić mrożone krewetki?
  2. Świeże krewetki - jak przechowywać i przyrządzać?

Jak przyrządzić mrożone krewetki?

Najczęściej kupujemy krewetki mrożone. Są już oczyszczone (tylko tygrysie mają nieraz końcówkę pancerzyka) i - co ważne - obgotowane. Obróbka kulinarna polega wtedy na ich szybkim obsmażeniu - np. na oliwie, z czosnkiem, solą i ziołami. Nie należy przedłużać podgrzewania, bo twardnieją  i robią się gumowate.

Jeśli przepis wymaga rozmrażania, lepiej nie rozmrażaj ich powoli, w lodówce, lecz zrób to jak najszybciej - wtedy zachowają smak i dobrą konsystencję. Włóż je do foliowej torebki (chyba że już w niej są), zamknij i zanurz w naczyniu wypełnionym gorącą (ale nie wrzącą!) wodą. Jeśli woda ostygnie, wymień ją na nową, aż krewetki utracą sztywność. Nie muszą być całkowicie rozmrożone, ponieważ ogrzeją się podczas płukania i przygotowywania potrawy. Nie wkładaj krewetek bezpośrednio do ciepłej wody, bo stracą aromat!

Świeże krewetki - jak przechowywać i przyrządzać?

Świeże krewetki są najsmaczniejsze, ale jak wszystkie owoce morza łatwo się psują. Pamiętaj, że jedna godzina w temperaturze pokojowej odpowiada 24 godzinom w lodówce. Świeże krewetki trzeba natychmiast po zakupie schować do lodówki i jak najszybciej przyrządzić.

Jeśli kupujesz krewetki świeże w całości, trzeba je oczyścić. Krewetki mają przewód pokarmowy, który biegnie wzdłuż ich ciała - zwykle jest widoczny jako czarna lub pomarańczowa żyłka. Nie jest szkodliwy dla zdrowia, ale lepiej się go pozbyć.

W tym celu grzbiet krewetki należy naciąć czubkiem ostrego nożyka i delikatnie usunąć żyłkę, po czym opłukać krewetkę.  Żeby nie robić sobie kłopotu, najlepiej kupować krewetki z usuniętym już przewodem pokarmowym.