Czekoladowy krem do tortu: przepis na krem z mascarpone i śmietaną

Czekoladowy krem do tortu: przepis na krem z mascarpone i śmietaną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekoladowy krem jest idealny do przełożenia ciemnego biszkoptu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czekoladowy krem przydaje się nie tylko do tortu. Można nim przełożyć niedzielny placek biszkoptowy, ozdobić nim babeczki (muffiny), podać z malutkimi bezami jako deser. Na pewno znajdziecie dla niego idealne zastosowanie cukiernicze. Przepis na pyszny krem z mascarpone i śmietaną jest bardzo prosty. Niczego nie trzeba tu gotować. Poradzą sobie nawet najmniej wyrobieni domowy cukiernicy. Do dzieła!

Składniki

  • 250 g serka mascarpone

  • 250 ml śmietany 36% tłuszczu

  • 2 tabliczki po 100 g gorzkiej czekolady

  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Nie przypalić. 

  • Serek mascarpone utrzeć z cukrem na puch.

  • Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Dobrze wymieszać.

  • Oddzielnie ubić śmietanę, a następnie dodać do serka wymieszanego z czekoladą. 

  •  

Ocena: 2,5