Czekoladowy krem do tortu: przepis na krem z mascarpone i śmietaną

2021-03-29
Czekoladowy krem do tortu: przepis na krem z mascarpone i śmietaną
Autor: Shutterstock Czekoladowy krem jest idealny do przełożenia ciemnego biszkoptu
łatwy
30 min
4

Czekoladowy krem przydaje się nie tylko do tortu. Można nim przełożyć niedzielny placek biszkoptowy, ozdobić nim babeczki (muffiny), podać z malutkimi bezami jako deser. Na pewno znajdziecie dla niego idealne zastosowanie cukiernicze. Przepis na pyszny krem z mascarpone i śmietaną jest bardzo prosty. Niczego nie trzeba tu gotować. Poradzą sobie nawet najmniej wyrobieni domowy cukiernicy. Do dzieła!

 

Polecamy także: Gorzka czekolada - poznaj jej właściwości zdrowotne

SKŁADNIKI

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36% tłuszczu
  • 2 tabliczki po 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Nie przypalić. 
  • Serek mascarpone utrzeć z cukrem na puch.
  • Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Dobrze wymieszać.
  • Oddzielnie ubić śmietanę, a następnie dodać do serka wymieszanego z czekoladą. 
  •