Ogniste koktajle owocowe podkręcone przyprawami - 3 przepisy na koktajle z dodatkiem wyrazistych przypraw

Ogniste koktajle owocowe podkręcone przyprawami - 3 przepisy na koktajle z dodatkiem wyrazistych przypraw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słodkie koktajle owocowe warto podkręcić ostrymi przyprawami.

Letnie koktajle mogą mieć również wytrawny smak. Przekonajcie się sami. Oto trzy przepisy na pyszne koktajle: brzoskwiniowo-bananowy koktajl z maślanką i gałką muszkatołową, koktajl z sorbetu cytrynowego i imbiru oraz egzotyczny koktajl mandarynkowo-ananasowy z chili.

Kremowy koktajl z gałką muszkatołową

Składniki:

Zmiksuj wszystkie składniki i schłodź w lodówce. Zamiast gałki można dodać esencji migdałowej.

Cytrusowy koktajl z imbirem

Składniki:

  • 10 cm korzenia imbiru

  • skórka starta z 2 cytryn

  • 1 szklanka sorbetu cytrynowego

  • 2 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki soku z limonki

  • ¼ łyżeczki soli

  • 4 łyżki cukru

  • 3 szklanki pokruszonego lodu

Imbir obierz i wyciśnij z niego sok – jeśli nie masz sokowirówki, zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach i wyciśnij sok ręcznie. Wymieszaj sok z imbiru z pozostałymi składnikami.

Egzotyczny koktajl z chili

Składniki:

  • sok z 4 dużych mandarynek

  • 1 i 1/3 szklanki pokrojonego w kostki ananasa z puszki

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

  • kostki lodu

  • chili

  • szczypta soli

Zmiksuj wszystkie składniki. Podawaj w szklankach przybranych połową krążka ananasa posypanego chili.

Ocena: 5