Koktajle dla dzieci: 4 sprawdzone przepisy na koktajle owocowo-warzywne

Koktajle dla dzieci: 4 sprawdzone przepisy na koktajle owocowo-warzywne

Koktajle dla dzieci warto przygotowywać samodzielnie.

Lato to najlepsza pora, by nauczyć dzieci jeść warzywa i owoce – te sezonowe smakują przecież najlepiej. Podajemy cztery sprawdzone przepisy na koktajle owocowo-warzywne dla najmłodszych, które do zieleniny przekonają każdego niejadka.

Koktajle owocowo-warzywne dla dzieci

Dorosłych do jedzenia warzyw i owoców zazwyczaj nie trzeba przekonywać. Niestety, nie zawsze da się przekonać dzieci. Jeśli tobie również trudno namówić dziecko, by ze smakiem zjadło rozgotowaną brunatną papkę warzywną, owoce o kwaskowatym smaku czy przypominającą zielsko zieloną pietruszkę, te przepisy są dla ciebie. Kolorowe koktajle owocowo-warzywne pokocha każdy niejadek.

Koktajl marchewkowo-jabłkowy dla dzieci

Jak już na pewno wiesz, najlepszym patentem na nie lubiące warzyw dzieci jest podawanie im miksów różnych gatunków. Marchew i jabłko to klasyczne połączenie, sęk w tym, że większość najmłodszych marchwi nie cierpi i wyczuwa ją pod każdą postacią. Ale jest na to sposób. Do sokowirówki wrzuć dwie marchewki, jedno jabłko i – dla pewności, by jeszcze bardziej ukryć znienawidzony smak marchwi – jedną pomarańczę.

 

Koktajl pomidorowy dla dzieci

Nawet gdy sezon na pomidory w pełni, koktajl zawsze lepiej przygotowywać z gotowego soku. Przetworzone pomidory zawierają znacznie więcej witaminy C, wzmacniającego kości likopenu i potasu niż surowe. Zmiksuj sok z kawałkiem selera naciowego, dopraw solą i białym pieprzem.

Koktajl dla dzieci z porzeczek

Porzeczki to prawdziwa bomba witaminowa. Dla większości dzieci są jednak zbyt kwaśne, zwłaszcza te czerwone. Aby twoja pociecha zjadła je ze smakiem, zmiksuj po trzy łyżki porzeczek czarnych, czerwonych i białych, dodaj ¾ szklanki jogurtu naturalnego i trzy łyżki miodu. Do smaku możesz dorzucić jeszcze 3-4 listki mięty, chyba że dziecko naprawdę jej nie znosi.

Koktajl dla dzieci z zielonej pietruszki

Dziecka, które lubiłoby natkę pietruszki można ze świecą szukać, tymczasem to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków w naszym klimacie. Aby przemycić w potrawie zieloną pietruszkę, zmiksuj kilka jej gałązek ze szklanką maślanki, odrobiną soli morskiej i białego pieprzu. Taki koktajl warto zaserwować dziecku w upalny dzień, gdy szczególnie doskwiera pragnienie. Można mieć wówczas nadzieję, że wypije wszystko, nawet napój z natką.

Ocena: 5