Pampuchy z jagodami: przepis na drożdżowe kluski gotowane na parze

Pampuchy z jagodami: przepis na drożdżowe kluski gotowane na parze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pampuchy, buchty, parowańce, czyli kluski na parze z jagodami i śmietaną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pampuchy z jagodami, zwane również buchtami lub parowańcami, to pyszne kluski drożdżowe gotowane na parze.  Ich przygotowanie jest łatwiejsze niż myślisz! W sezonie na owoce jagodowe, jak znalazł! 

Składniki

  • 500 g mąki

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 2 dag drożdży

  • 2 jajka

  • 5 dag cukru

  • 5 dag masła

  • sól

  • 250 g jagód lub innych owoców jagodowych: truskawek, borówek amerykańskich, malin lub jeżyn

  • oraz

  • śmietana z cukrem do polania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przesiać mąkę do miski, w środku zrobić dołek. Wlać ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, dodać szczyptę soli, wymieszać z odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia.

  • Jajka utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego ciasta razem ze stopionym masłem. Wyrobić, ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

  • Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wyciąć szklanką kółeczka. Na każdym kółeczku ułożyć po 1 łyżeczce jagód, złożyć i zalepić formując okrągłą kluskę. Pozostawić do wyrośnięcia.

  • Do garnka wlać wodę, przykryć lnianą ściereczką, ułożyć kluski, tak aby się nie dotykały. Można też użyć nakładki na garnek z dziurkami do gotowania na parze.

  • Gotować pod przykryciem ok. 5 minut.

  • Podawać ze śmietaną z cukrem. 

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).