Pampuchy z jagodami: przepis na drożdżowe kluski gotowane na parze

Pampuchy, buchty, parowańce, kluski na parze z jagodami
Autor: Shutterstock Pampuchy, buchty, parowańce, czyli kluski na parze z jagodami i śmietaną
łatwy
45 min
4

Pampuchy z jagodami, zwane również buchtami lub parowańcami, to pyszne kluski drożdżowe gotowane na parze.  Ich przygotowanie jest łatwiejsze niż myślisz! W sezonie na owoce jagodowe, jak znalazł! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • sól
  • 250 g jagód lub innych owoców jagodowych: truskawek, borówek amerykańskich, malin lub jeżyn
  • oraz
  • śmietana z cukrem do polania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiać mąkę do miski, w środku zrobić dołek. Wlać ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, dodać szczyptę soli, wymieszać z odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia.
  • Jajka utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego ciasta razem ze stopionym masłem. Wyrobić, ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wyciąć szklanką kółeczka. Na każdym kółeczku ułożyć po 1 łyżeczce jagód, złożyć i zalepić formując okrągłą kluskę. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Do garnka wlać wodę, przykryć lnianą ściereczką, ułożyć kluski, tak aby się nie dotykały. Można też użyć nakładki na garnek z dziurkami do gotowania na parze.
  • Gotować pod przykryciem ok. 5 minut.
  • Podawać ze śmietaną z cukrem. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej