Knedle z czerstwych bułek po śląsku

2021-03-29
Knedle z czerstwych bułek po śląsku
Autor: thinkstockphotos.com Knedle z czerstwych bułek to doskonały dodatek do rosołu. 
łatwy
30 min
4

Knedle z czerstwych bułek smakują wybornie polane skwarkami ze słoninki lub boczku. Są wyśmienite jako dodatek do rosołu, gulaszów, pieczeni. Knedle z bułek po śląsku to sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek jedzenia. 

SKŁADNIKI

  • 8 czerstwych bułek kajzerek (ale tych prawdziwych, a nie erzatzów)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2-5 łyżek tartej bułki
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułki pokroić na cienkie kromki, włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na godzinę.
  • Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle do zeszklenia.
  • Do rozmoczonych bułek dodać przestudzoną cebulę, natkę pietruszki, jajka i sól. Wyrobić na dość zwartą masę, w razie potrzeby dodając tartej bułki.
  • Posypanymi mąką rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na dużą ilość osolonej, wrzącej wody i gotować na średnim ogniu przez 10-12 minut od wypłynięcia.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki