Klopsy w sosie kaparowym: przepis ze starej książki kucharskiej

Klopsy w sosie kaparowym: przepis ze starej książki kucharskiej
Autor: Shutterstock Rozpływające się w ustach klopsy w białym sosie kaparowym
łatwy
45 min
4

Klopsy w sosie kaparowym to klasyczny przepis słynnej kuchnie królewieckiej. Tradycyjnie podawane z gotowanymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami. Popularne w Królewcu pulpety w białym sosie z kaparami doczekały się wielu publikacji. Oto przepis ze starej książki kucharskiej wyszukany specjalnie dla Was. 

Nadal głodni? Oto kilka sprawdzonych przepisów na klopsy:

Klopsy w sosie koperkowym - sprawdzony przepis na domowe pulpety

Obłędne klopsy z piersi kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym

Klopsiki z warzywami pieczone w rękawie: pyszna kolacja, łatwy przepis

Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka

Kapitalne klopsiki w gniazdkach z makaronu

SKŁADNIKI

  • 1 bułka czerstwa (z dnia poprzedniego)
  • 2 cebule
  • 750 g mieszanego mięsa mielonego (połowa wieprzowiny, połowa wołowiny)
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 5 łyżek (50 g) masła
  • 4 łyżki (60 g) mąki
  • 200 g tłustej śmietany (30% tłuszczu)
  • 2 łyżki (50 g) kaparów z zalewy octwoej
  • 1/2 cytryny
  • 1 szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namoczyć bułkę w wodzie na około 20 minut. Obciążyć ją talerzykiem. Po upływie tego czasu wylać wodę i odcisnąć bułkę z nadmiaru cieczy.
  • Jedną cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do bułki z mięsem mielonym, jajkiem, solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem, dobrze wyrabiając masę. Uformować zwilżonymi wodą dłońmi 10-12 kulek.
  • Drugą cebulę obrać, przekroić na pół i razem z liściem laurowym, 1 łyżką soli i 2 litrami wody zagotować w płaskim, szerokim rondlu.
  • Do wrzącej wody dodać królewieckie klopsy i gotować przez 15-20 minut.
  • Wyjąć pulpety łyżką cedzakową i osączyć.
  • Wywar z gotowania klopsów przecedzić przez drobne sito i odmierzyć 1 litr sosu.
  • W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Dodać bulion i śmietanę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.
  • Do małej miski wlej 3-4 łyżki sosu, dodaj żółtko, wymieszaj i wlej do sosu w rondelku. Od teraz nie gotuj. Do sosu dodaj kapary z 1-2 łyżeczkami marynaty ze słoika.
  • Sos doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzej klopsy w sosie i podawaj z gotowanymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami.
Spaghetti Bolognese - najprostszy przepis
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej