Klopsy w sosie kaparowym: przepis ze starej książki kucharskiej

Klopsy w sosie kaparowym: przepis ze starej książki kucharskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozpływające się w ustach klopsy w białym sosie kaparowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsy w sosie kaparowym to klasyczny przepis słynnej kuchnie królewieckiej. Tradycyjnie podawane z gotowanymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami. Popularne w Królewcu pulpety w białym sosie z kaparami doczekały się wielu publikacji. Oto przepis ze starej książki kucharskiej wyszukany specjalnie dla Was. 

Składniki

  • 1 bułka czerstwa (z dnia poprzedniego)

  • 2 cebule

  • 750 g mieszanego mięsa mielonego (połowa wieprzowiny, połowa wołowiny)

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 liść laurowy

  • 5 łyżek (50 g) masła

  • 4 łyżki (60 g) mąki

  • 200 g tłustej śmietany (30% tłuszczu)

  • 2 łyżki (50 g) kaparów z zalewy octwoej

  • 1/2 cytryny

  • 1 szczypta cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Namoczyć bułkę w wodzie na około 20 minut. Obciążyć ją talerzykiem. Po upływie tego czasu wylać wodę i odcisnąć bułkę z nadmiaru cieczy.

  • Jedną cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do bułki z mięsem mielonym, jajkiem, solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem, dobrze wyrabiając masę. Uformować zwilżonymi wodą dłońmi 10-12 kulek.

  • Drugą cebulę obrać, przekroić na pół i razem z liściem laurowym, 1 łyżką soli i 2 litrami wody zagotować w płaskim, szerokim rondlu.

  • Do wrzącej wody dodać królewieckie klopsy i gotować przez 15-20 minut.

  • Wyjąć pulpety łyżką cedzakową i osączyć.

  • Wywar z gotowania klopsów przecedzić przez drobne sito i odmierzyć 1 litr sosu.

  • W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Dodać bulion i śmietanę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.

  • Do małej miski wlej 3-4 łyżki sosu, dodaj żółtko, wymieszaj i wlej do sosu w rondelku. Od teraz nie gotuj. Do sosu dodaj kapary z 1-2 łyżeczkami marynaty ze słoika.

  • Sos doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzej klopsy w sosie i podawaj z gotowanymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).