Placek imbirowy z bakaliami - trochę piernik, trochę keks

2021-03-29
Placek imbirowy z bakaliami -  trochę piernik, trochę keks
Autor: Shutterstock Placek imbirowy z bakaliami  to idealne połączenie dwóch ciast - keksu i piernika
łatwy
30 min
4

Placek imbirowy to idealne ciasto dla miłośników keksu i piernika, którzy czują, że przygotowanie tych dwóch ciast jest  zbędne. W tym placku połączone są oba smaki - imbirowe ciasto z dodatkiem korzennych przypraw jest delikatniejsze niż piernik, ale ma podobny smak. Są  też w nim bakalie, jak w tradycyjnym keksie.

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 180 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka bakalii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i sól wymieszać i przesiać.
  • Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą, niemal białą masę. Dodać miód i  nadal miksować
  • Jajka rozkłócić, dodać do may i lekko zmiksować.
  • Sodę rozprowadzić w mleku, wlać do ciasta.
  • Bakalie pokroić tak, by ich kawałki miały podobną wielkość, a następnie oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać szpatułką.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180ºC, do suchego patyczka.